VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

NN moet tentoongesteld tafelzilver vergoeden als gebruiksvoorwerp

Geplaatst op: 04-12-2019, 13:54:14

Zijn drie zilveren besteksets die achter glasplaten in een dressoir liggen maar nog dagelijks worden gebruikt een verzameling volgens de verzekeringsvoorwaarden of huisraad? Dat eerste vindt Nationale-Nederlanden, dat tweede de verzekerde. En die krijgt bij Kifid gelijk. NN moet nog bijna 23.000 euro extra uitkeren voor de diefstal van het tafelzilver.

Bij een inbraak bij een NN-klant wordt begin 2018 een behoorlijke hoeveelheid zilverwerk gestolen, net als een antiek lantaarnwekkertje uit 1750. De dieven nemen onder andere sieraden mee, drie besteksets en een steelpannetje, tafelbel en rammelaar van zilver. Een expert bepaalt de schade op ruim 53.000 euro. Dat is uitgesplitst in (afgeronde bedragen): sieraden 15.000 euro, kostbaarheden 15.000 euro, zilveren bestek 23.000 euro en een bijouteriedoos van 399 euro.

Maximale uitkering voor bijzondere bezittingen

NN wil daarvan 21.399 euro vergoeden. Voor lijfsieraden geldt namelijk een maximale dekking van 6.000 euro en voor bijzondere bezittingen wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd. De drie sets met tafelzilver vallen (net als het lantaarnwekkertje en het andere zilver) onder die bijzondere kostbaarheden.

Over dat laatste ontstaat discussie. Volgens Nationale-Nederlanden zijn de besteksets een verzameling en daarmee een bijzondere bezitting volgens de voorwaarden. Omdat het drie sets zijn kan het geen gewoon gebruiksartikel zijn. Bovendien ligt het bestek in een speciaal daarvoor ontworpen kast zo tentoongesteld dat het van bovenaf door glas bezichtigd kon worden, aldus de verzekeraar.

Bestek wordt dagelijks mee gegeten

De klant brengt daartegenin dat hij het bestek dagelijks gebruikt en het dus geen verzameling is. De vorken en messen liggen inderdaad in de bovenste vier laden van een dressoir onder een glasplaat, maar dat is gedaan zodat het gezin de inhoud makkelijker kan zien, zo betoogt hij. Bovendien heeft de verzekeraar het begrip verzameling in de voorwaarden niet gedefinieerd.

Dat laatste oordeelt ook de Geschillencommissie van Kifid. “Zonder een nadere omschrijving van het begrip is niet duidelijk wat hieronder moet worden verstaan. Dit brengt mee dat de lezing van Consument moet worden gevolgd wanneer deze lezing redelijk is.” Volgens de commissie heeft de man voldoende aannemelijk gemaakt dat het bestek nog de functie van gebruiksvoorwerp heeft en daarmee tot het huisraad behoort.

Drie sets vormen nog geen collectie

Dat het bestek tentoongesteld is, betekent niet automatisch dat het om een verzameling gaat, aldus de Kifid-uitspraak. Dat heeft te maken met de persoonlijke voorkeur van de consument. Het aantal exemplaren is evenmin bepalend voor de vraag of sprake is van een verzameling, vindt Kifid. Drie sets is niet een zodanig aantal dat het als collectie moet worden beschouwd. Zeker niet, nu het gezin de tafel elke dag dekt met het bestek.

Dit oordeel betekent dat NN bij het bepalen van de hoogte van de uitkering voor het bestek geen maximum van 15.000 euro had mogen toepassen voor waardevolle bezittingen. De verzekeraar moet daarom aanvullend uitkeren. Dat betekent een schadevergoeding van bijna 23.000 euro voor het tafelzilver.

Bron: bijdrage van 4 december 2019 van Paul de Kuyper op www.amweb.nl                              

Vorige pagina